Dobey

lees meer

Vijver aanleggen

lees meer

A2Koi.nl

lees meer

Aquarium schoonmaken

Geplaatst op: 29-01-2019

Een aquarium dient u regelmatig schoon te maken om zo uw vissen een gezonde leefomgeving te kunnen blijven bieden. Wat echter veel mensen niet weten is dat de vissen gewoon in het aquarium kunnen blijven tijdens het schoonmaken. Hieronder lichten we toe hoe u dit aanpakt.

Benodigdheden aquarium schoonmaken

Bij een aquarium schoonmaken heeft u enkele hulpmiddelen nodig om de bak weer zuiver te krijgen. Zorg daarom voor u begint dat u de volgende spullen heeft:

  • een hevel;
  • een algenschraper of een algenschepnet;
  • een schone emmer of grote kom.

De voorbereiding

Als eerste zet u schoon water klaar waarmee u het water dat uit het aquarium komt kunt vervangen. Dit is ongeveer 20 tot 30 procent van het totale volume. Let op: als u zoutwatervissen heeft, dan zult u het water de juiste verhouding zout moeten geven. Het nieuwe water moet altijd dezelfde temperatuur zijn als het water in de tank en moet ook vrij zijn van chloor of andere stoffen. U kunt er voor kiezen om het water eerst 48 uur te laten staan of u kunt een middel toevoegen waardoor het chloor verwijderd wordt uit het water. Maak altijd gebruik van een nieuwe emmer of kom om er   voor te zorgen dat uw vissen niet ziek worden. Was u handen goed met lotion voor u het aquarium schoonmaken gaat.

De schoonmaak

Met de onderstaande aquarium schoonmaken tips zorgt u ervoor dat u binnen een mum van tijd weer een schoon aquarium hebt in enkele stappen:

Stap 1: Maak de zijkanten van het aquarium schoon

U heeft geen schoonmaakmiddelen nodig voor het schoonmaken van de binnen- en buitenkant. Voor de binnenkant volstaat een algenschraper. Als u met deze schraper eerst de binnenkant zuiver veegt kunt u met een algenschepnet de algen uit het water verwijderen. De buitenkant maakt u gewoon schoon met een spons en water.

Stap 2: Haal een deel van het water uit het aquarium

Het is wel belangrijk dat u echt maar een deel uit de tank haalt en niet alles. Dit zorgt ervoor dat de vissen kunnen blijven ademen, maar ook dat dezelfde waarden blijven behouden. Vissen zijn gevoelig voor de omgeving, dus deze moet in balans blijven. Haal maximaal 20% van het totale volume uit de tank. Doorgaans wordt het water met een hevel eruit gehaald, let hierbij wel op dat u geen vissen of stenen opzuigt.

Stap 3: Reinig de stenen of het zand en de planten en decoratie

Verwijder eerst voedsel, afval en/of rommel dat door de tank heen gaat. U hoeft de planten en decoraties niet uit het aquarium te halen. U kunt er gewoon doorheen woelen en vervolgens met de hevel de troep eruit halen.

Extra aquarium schoonmaken tips

Inschakelen apparatuur

Als alles schoon is gemaakt kunt u het voorbereide water toevoegen aan de tank. Schakel verwarming, filter, verlichting en dergelijke dan pas weer aan.

De filter

Als u een filter in het aquarium heeft, is het slim om deze niet tegelijkertijd met de rest van het aquarium schoon te maken. Als u dit wel doet kan er een te grote omgevingsverandering zijn voor de vissen. U kunt de filter dus beter op een ander moment reinigen.

Volg de aquarium schoonmaken tips op en u zult zien dat de tank binnen een mum van tijd weer helemaal zuiver is en uw vissen weer kunnen genieten van een schoon aquarium!