Soorten vissen

lees meer

Vijver onderhoud

lees meer

Aquarium schoonmaken

lees meer

Aquarium vissen

Geplaatst op: 08-04-2014

Een aquarium kan diverse toepassingen hebben, zo kan het gebruikt worden om vijvervissen te laten overwinteren, om vissoorten te kweken of om vissen te bestuderen. Maar de meest voorkomende reden voor het bezitten van een aquarium is om decoratieve doeleinden. Aquariumvissen zijn vissen die goed aarden in een aquarium. Over het algemeen kunnen aquariumvissen op twee manieren ingedeeld worden:
1. zoet- en zoutwateraquariumvissen
2. tropische en koudwateraquariumvissen

Sommige vissoorten zijn goedkoper in onderhoud dan andere. Zo is een aquarium met zoutwateraquariumvissen over het algemeen duurder dan een aquarium met zoetwateraquariumvissen. Ook vereist een zoutwateraquarium extra voorzieningen, zo is er bijvoorbeeld meer verlichting per liter water nodig.

Er bestaat veel kennis over de verschillende soorten aquariumvissen deze blog zal u ondersteunen met handige tips en kennis, zodat ook uw aquarium een mooi en gezond geheel wordt!

Populaire soorten aquarium vissen

Wereldwijd zijn er enorm veel aquaria en daardoor zijn er ook vissoorten die meer in trek zijn dan andere. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van populaire aquariumvissen:

  • Guppy
  • Zebravis
  • Kegelvlek
  • Goudvis
  • Algeneter

Op dit moment zijn er ongeveer 32.000 vissoorten bekend, er is dus veel keuze. Wel is het goed om in de gaten te houden wat voor leefomgeving en voorzieningen de verschillende soorten nodig hebben. Ook moet goed gekeken worden of de verschillende soorten bij elkaar kunnen leven. Het is dus niet mogelijk om verschillende soorten zomaar bij elkaar te zetten.

Onderhoud

Een aquarium vormt een leefomgeving voor levende dieren, het is om die reden dan ook belangrijk om deze goed te onderhouden. De onderhoudstaken zijn grofweg in te delen in dagtaken, weektaken, maandtaken en jaartaken. De dagtaken zijn onder andere het voeren en observeren van de vissen en de techniek controleren. Weektaken omvatten het verversen van 20% van het water en het testen van de waterkwaliteit. De filterinhoud controleren is iets wat maandelijks dient te gebueren. Tenslotte dient u jaarlijks de TL lampen te vervangen.

Voeding

De benodigde voeding is sterk afhankelijk van de vissoorten die het aquarium bevat, let bij het kopen van de aquariumvissen goed op het voedingspatroon dat de vissen vereisen. Sommige vissoorten behoeven meer voer of duurdere voersoorten dan andere, dat kan op de lange termijn een dure investering worden.