Vijvercentrum Nederland

lees meer

Vijver accessoires/decoratie

lees meer

Faunaland

lees meer

Bodembedekking

Geplaatst op: 08-04-2014

Het bepalen van de beste bodem voor in een aquarium is erg belangrijk, zowel functioneel als voor het uiterlijk. Beide factoren bepalen namelijk de sfeer in uw aquarium. Vissen liggen over het algemeen vaak op de bodem, vandaar dat dit voor de vissen ook een comfortabele rustplaats moet kunnen zijn. Zand is over het algemeen erg fijn voor de vissen omdat het een zachte en rustieke structuur heeft. Maar voor de planten is het minder fijn om er in gesetteld te zijn. Het bevat namelijk weinig voedingsstoffen. Harde stenen zijn al helemaal geen optie als bodem voor de vissen. Hieraan kunnen zij zich al snel aan verwonden.

De beste bodembedekking

Buiten de hierboven genoemde opties is er nog een derde optie: het gebruik van grint. Dit is ook meteen de beste keuze. Er zijn verschillende grint soorten, van fijne steentjes tot grove steentjes. De maten van de steentjes kan oplopen tot 3 mm. Ook is het in verschillende kleuren te verkrijgen. Hierbij wordt u wel als tip meegegeven om geen gebruik te maken van hele felle kleuren. Dit schrikt de vissen vaak af en hierdoor voelen zij zich al snel onveilig. Ook kleuren die te licht van kleur zijn, zijn geen goede optie. Ze kunnen licht van buiten weerkaatsen waardoor dit door veel vissen ook als te fel wordt ervaren.

Het plaatsen van grint

Bij het plaatsen van het grint in het aquarium zijn een aantal zaken erg belangrijk. Ten eerste is het belangrijk dat u het grint van te voren goed spoelt, zodat de verontreiniging niet in het aquarium terecht komt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het grint te in een grote bak te plaatsen en vervolgens een paar keer af te spoelen. Wanneer u gebruik maakt van een voedingsbodem voor de planten, is het belangrijk dat u deze onder het grint plaatst. Hierdoor kan de voedingsbodem niet in het water terecht komen.