Vijver aanleggen

lees meer

Vijver vissen

lees meer

Vijver onderhoud

lees meer

Filters

Geplaatst op: 08-04-2014

De keuze van het soort filter dat u aan moet schaffen is niet altijd een gemakkelijke keuze. Dit hangt namelijk af van het beoogde aquarium, uw persoonlijke voorkeur en het budget wat u aan het product wilt besteden. Belangrijk is wel om van te voren al goed geïnformeerd  te zijn betreffend het aantal soorten filters en de bijbehorende functies hiervan. Als functie heeft ieder filter zijn eigen specialisatie. Allereerst heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen een binnen- en buitenfilters.

Een binnenfilter

De binnenfilter kan bestaan uit:

  • Een Mechanisch filtersysteem. Dit filter verwijdert vuildeeltjes in het water.
  • Een Biologisch filtersysteem. Dit filter breekt afvalstoffen af.
  • Een Chemisch filtersysteem. Dit filter verwijdert / en voegt in enkele situaties ook stoffen toe aan het water.

Deze drie filtersystemen hebben ook een aantal specificaties met elkaar gemeen. Ze beschikken ieder over een oppervlakte afzuiging die het wateroppervlak van het water schoon houdt. Verder beschikken ze over een functie die ervoor zorgt dat er een goede watercirculatie plaatsvindt. Dit resulteert in een goede distributie van voedingsstoffen en CO2.

De buitenfilter

Behalve binnenfilters zijn er ook buitenfilters. Deze kan bestaan uit:

  • Een Potfilter. Dit is een filtersysteem dat verbonden is met het aquarium door middel van een slang / buis. Deze slang / buis vervoert water naar de pomp, die op zijn beurt het water in verschillende filterlagen terugkomt. Resultaat is dat het water op deze manier gezuiverd is.
  • De Bioloog. Een bioloog is een grote glazen bak die verdeeld is in verschillende compartimenten, ieder gevuld met goed, natuurlijk filtermateriaal. In het aquarium zijn èèn of meerdere gaten geboord ( dit kan zowel in de bodem of zijwand ) wat een overloop vormt tussen het aquarium en de Bioloog. De bioloog transporteert  vervolgens water door de compartimenten waarin het wordt gefilterd. Dit komt uiteindelijk terecht in het aquarium.