Tuinontwerp met een vijver

lees meer

Vijver onderhoud

lees meer

Vijvercentrum Nederland

lees meer

Vijver aanleggen

Geplaatst op: 29-01-2019

Een vijver aanleggen doet u niet even zomaar en meestal betekent het een forse klus. Vaak dient er bestrating te worden aangepast, moeten er bomen en planten gerooid worden en wordt de indeling van de tuin veranderd. Het is belangrijk om van tevoren een duidelijke planning te maken. Wij gaan u hierbij helpen middels een stappenplan en vijver aanleggen tips.

Zelf een vijver aanleggen

Een vijver aanleggen kunt u prima zelf als u handig bent. Een goede voorbereiding hierbij is al het halve werk. Stel van tevoren een duidelijk plan op hoe u het wilt aanpakken, welk gereedschap u nodig heeft, welk materiaal u nodig heeft en stel vast of u eventuele hulp nodig heeft.

De beste tijd om een vijver te maken

De beste tijd van het jaar om een vijver te maken in de tuin is in het voorjaar (maart/april). Na de aanleg heeft de vijver dan immers de kans om tijdens het groeiseizoen een biologisch evenwicht op te bouwen. De tweede mogelijkheid voor het aanleggen is in het najaar, rond september en oktober. De beplanting van de vijver vindt dan wel pas in het daaropvolgende voorjaar plaats.

Stappenplan

Wie een vijver gaat aanleggen kan zich het beste houden aan een stappenplan. Hiermee zorgt u ervoor dat u de juiste volgorde hanteert. Maak een duidelijk plan en bereken welke spullen u nodig heeft, hoeveel, welk materiaal en of u hulp nodig heeft.

Stap 1: de voorbereiding

Controleer welke voorbereidingen u dient te treffen. Moeten er bomen en/of planten verzet of gerooid worden? Moet een deel van de bestrating weg? Liggen er elektriciteitskabels die weg moeten? Probeer alles in zo een logisch mogelijke volgorde uit te voeren.
Meet voordat u gaat graven de grondwaterstand of vraag deze ergens op. Als de stand te hoog is, kunt u met een vuilwaterpomp of bronbemaling de kuil droog houden. Deze pompen kunt u huren.
Als u een vijver gaat maken zult u grond moeten verzetten. Soms kunt u dit elders in de tuin kwijt, maar meestal zult u het moeten afvoeren. Hiervoor kunt u een container huren. Houd er rekening mee dat uitgegraven zand een groter volume heeft dan zand in de grond. Als u dus een vijver van bijvoorbeeld 10 vierkante meter wilt, zult u ongeveer 14 vierkante meter moeten uitgraven. Als u klaar bent met graven, leg dan op de bodem een laag wit zand van ongeveer 10 cm dik.
Geef de omtrek van de vijver aan met piketpaaltjes en controleer enkele keren of de afmetingen kloppen. Controleer ook de weersvoorspellingen voor u begint. Een beetje regen is niet erg, maar een stortbui kan het geheel verpesten.

Stap 2: de uitvoering

Als u de complete voorbereiding heeft doorlopen is het tijd voor de daadwerkelijke uitvoering. Graaf de vijver stap voor stap en per plateau uit. Dit doet u aan de hand van een tekening waar het dwarsprofiel op staat. Houd rekening met de 10 cm wit zand die nog op de bodem moet komen. Als u dus een diepte wilt van 75 cm, graaft u er dus 85 cm uit.

Stap 3: bodembescherming aanbrengen

Nadat u de laag wit zand heeft aangebracht en u deze goed heeft aangedrukt kan de folie er overheen. Probeer de folie zo goed mogelijk tegen de bodem en de wanden te drukken, maar loop zo min mogelijk op de folie. Leg de folie ook niet te strak, want als de vijver gevuld wordt dan worden de wanden en de bodem door de druk nog iets opzij en omlaag gedrukt.

Stap 4: randafwerking

Als de folie goed ligt kunt u enkele betontegels op de bodem plaatsen. Hier kunt u op staan als u de rand gaat afwerken of later als u erin moet voor onderhoud. Bovendien zijn de tegels handig om plantmanden op te plaatsen. Nu is het tijd voor de randafwerking. U kunt de overige folie wegsnijden, maar laat ongeveer 50 cm teveel over. Deze dient namelijk om in te graven zodat alles goed en stevig vastligt. Zorg ervoor dat de rand precies waterpas is. U kunt de rand op meerdere manieren afwerken.

Vijver aanleggen tips

Wie een vijver gaat maken in zijn of haar tuin doet er goed aan om de volgende vijver aanleggen tips te onthouden en te hanteren tijdens de constructie. Zo voorkomt u het maken van beginnersfouten en hoeft u niet overnieuw te beginnen. Onze vijver aanleggen tips:

  • Zorg voor een goede voorbereiding;
  • Zorg voor een stappenplan;
  • Zorg voor genoeg materiaal;
  • Controleer de weersomstandigheden;
  • Werk alles goed af;
  • Plaats de folie op een goede en stevige manier.