Vijvers kunnen, net zoals aquaria, voor verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals voor het kweken van vissoorten of ter decoratie. Vijvers kunnen in veel verschillende maten aangelegd worden. Zo worden er grote vijvers aangelegd in parken en natuurgebieden en kleine vijvers in de tuin bij particulieren. Een vijver bevind zich meestal buiten en wordt vaak verfraaid met verschillende planten, steensoorten en waterornamenten.
Vijvervissen kunnen grofweg in vier categorieën worden verdeeld, namelijk steuren, goudvissen, koi en inheemse vijvervissen.
De verschillende soorten hebben ook verschillende karakters, zo staan steuren en koi er om bekend dat ze in de bodem woelen wanneer ze opzoek zijn naar eten. Hierdoor komen pompen en filters gemakkelijker verstopt te zitten.
Tot de vier zojuist genoemde categorieën vissen behoren talloze vissoorten. Sommige vijvervissen zijn populairder dan anderen, hieronder hebben we een aantal populaire vijvervissen opgesomd:
Ondanks dat steuren populaire vijvervissen zijn en kenmerken hebben die ervoor zorgen dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn, zijn het eigenlijk geen goede vijvervissen. Zo zijn Steuren van nature zoutwatervissen en behoeven ze een constant voedingspatroon. Om deze redenen is er een grote sterfte van steuren in het eerste jaar.
Net zoals een aquarium is een vijver een leefomgeving voor levende dieren. Om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven is het belangrijk om de vijver goed te onderhouden. De onderhoudswerkzaamheden zijn afhankelijk van het seizoen van het jaar; de lente, zomer, herfst en winter. Op de meeste vijvers is het volgende van toepassing:
Lente: In de lente dienen de vijverplanten bijgehouden te worden. Ook dient u algen te bestrijden en de vijver te controleren op vorstschade. Dit kan namelijk van invloed zijn op de waterkwaliteit. Deze zal dan ook gemeten moeten worden.
Zomer: In de zomer controleert u alle apparatuur en reinigt u de filters. Daarnaast zullen de vijverplanten gesnoeid moeten worden en dient u overtollige algen te bestrijden.
Herfst: Het schoonmaken en winterbestendig maken van de vijver gebeurd in de herfst. Bodemslib en plantresten worden verwijderd en uw vijver is helemaal klaar voor de winter.
Winter: In de winter is het erg koud en daarom is het van groot belang dat u uw vijver regelmatig ijsvrij maakt. Ook kunt u er alles aan doen om vorstschade te beperken.
Verschillende vissoorten behoeven een verschillende voeding. Er is bijvoorbeeld voeding die de groei of kleur van de vis bevorderd. Het is dus belangrijk om na te gaan welke voeding uw vissen nodig hebben.